Gomphus vulgatissimus
ALMENT:
Der er i Danmark angivet 3 arter af flodguldsmede, den ene, Grøn kølleguldsmed, er en jydeart, den anden er Lille tangguldsmed anses for uddød i danmark, der var ganske få fund af arten til bage i starten af 1900årene i Susåen, Næstved.
Almindelig flodguldsmed er kendt fra Susåen og fra et par jyske vandløb, hvor den alle steder er rimelig almindelig. Ved Susåen er (var) en af de sikre steder ved plænen over for herlufholm kostskole, desværre er området blevet ryddet og forfinet da man genetablerede “den hvid bro” over Susåen.
Kendetegn:
En mellemstor guldsmed der med sine sort og gullige farver burde være nem at kende fra de øvrige arter i familien. Kendes fra andre guldsmede på de tydeligt adskilte øjne.
LEVESTED:
Arten træffes ved roligt flydende vandløb, gerne med sandbund, hvor den opholder sig i nærtstående træer og i tæt vegetation langs bredden. Kan træffes lidt væk fra landløbet lige når de er klækket.
VARIATION:
Den gule farve kan sygne væk på ældre eksemplar
Kendes fra:
Arten kendes fra det meste af øvre Suså, langs Tystrup-Bavelse søerne, samt fra det nederste løb af Susåen, specielt i området ved Rådmandshav.